Meggyes leveles batyu (gluténmentes)
Hozzávalók (6 db):
- 20 dkg ABY Gluténmentes lisztkeverék - Házi Kenyér
- 20 dkg margarin
- 2 csipet só
- 0,8 dl víz
- + kb 15 dkg meggy (fagyasztott) – ezt kiengedjük, hozzáadunk ízlés szerint édesítőt, és annyi útifűmaghéjat, hogy a „levét” megszívja
- + 1 db tojás a kenéshez
- + rizsliszt a nyújtáshoz
Elkészítés:
A lisztet két tálba tesszük, az egyikbe 17 dkg és 3 dkg margarin és a só. A másikba a 17 dkg margarin és 3 dkg liszt. A 17 dkg margarin összedolgozzuk a liszttel, majd a hűtőbe tesszük 40 percre. A másik adag lisztet és margarint összedolgozzuk a vízzel együtt, majd azt pihentetjük, míg a margarin a hűtőbe van.
Ha letelt az idő, akkor a tésztánkat jól belisztezett lapon kinyújtjuk, majd közepére tesszük a margarint és ráhajtjuk a széleket, majd kinyújtjuk. (Érdemes jól lisztezgetni közbe, mert ragad a tészta, a margarin próbál „kijövögetni” a szélein).
Majd ha kinyújtottuk, akkor a két oldalát behajtjuk, majd 25 percre hűtőbe tesszük. Ezt négyszer ismételjük meg. Az utolsó nyújtásnál 6 részre vágjuk.
A meggyet kiolvasztjuk, majd hozzáadjuk az édesítőt és útifűmaghéjat, megvárjuk míg összeáll.
Megtöltjük a tésztát – mindegyik közepébe teszünk a meggyből, majd összehajtjuk a széleit, összenyomjuk, majd felvert tojással lekenjük.
180 fokra előmelegített sütőben kb 15-20 perc alatt megsütjük.