Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. Ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát. Engedélyezem
Termékek Menü
0

Kollégánk is részt vett a Nemztközi Ifjúsági Pékbajnokságon

Kollégánk, Baji Gábor is részt vett a 2017. január végén megrendezett Nemzetközi Ifjúsági Pékbajnokságon, melyet a Pékek Világszövetsége szervezett, Lyonban. A versenytől nagyjából 200 m-re zajlott a gasztronómia legkiemelkedőbb megmérettetése, a Bocuse d'Or, ahol Széll Tamás képviselte a magyar színeket.

Kollégánk, Baji Gábor is részt vett a 2017. január végén megrendezett Nemzetközi Ifjúsági Pékbajnokságon, melyet a Pékek Világszövetsége szervezett, Lyonban. A versenytől nagyjából 200 m-re zajlott a gasztronómia legkiemelkedőbb megmérettetése, a Bocuse d'Or, ahol Széll Tamás képviselte a magyar színeket.

A sütőipari szakmában ez a legmagasabb rangú verseny, amelyen huszonöt év alatti fiatal szakemberek vehetnek részt. A megmérettetés színvonalát misem bizonyítja jobban,mint a versenyszabályzatban foglalt elvárások, amely értelmében kevesebb, mint hat óra alatt el kell készülni minden versenyzőnek hét modul teljesítésével.

A verseny kiírás a következő termékek tökéletes elkészítését várta el a versenyzőktől:

• Kenyér kétféle formában (és formánként hat db)
• Különleges kenyér (hat db)
• Péksütemény (kifli-zsemle) négyféle formában (és formánként tizenöt db)
• Édes élesztős tészta (tojással dúsított) négyféle formában (és formánként tizenöt db)
• Leveles tészta háromféle formában (és formánként húsz db)
• Díszmunka vagy dísztorta
• Szendvics (tizenöt db)

A versenyzők kora reggel kezdenek, és a verseny időtartalma alatt (5 óra 30 perc) egyetlen egy percre sem állnak meg. Sőt, nem szokatlan, hogy a versenyzők futva közlekednek a tábla és a dagasztógép között azért, hogy plusz néhány másodpercre tegyen szert. Ez idén sem volt másképp, a magyar versenyzők mellett a hollandokról, a dánokról és még a németekről is szakadt a víz, amelyet a megfeszített idegzet és összpontosítás okozott. Jogosan merül fel a kérdés, hogy mire jó ez az egész? Miért kell minden versenyzőnek legalább egyszer meghalni a versenyen? Aki a hely színen van, ha nem is azonnal, de pár óra elteltével rájön a válaszra. A rengeteg termék, amit ennyi idő alatt el kell készíteni, és az a magas minőségi elvárás, amelyet a többi versenytárs diktál, hűen tükrözi a pékségek mindennapjait, ahol a fogyasztói igényeknek megfelelve óra-perc pontosan kiszámolva kell a legutolsó pillanatra a legfrissebb terméket előállítani. Egy ilyen versenyen a versenyzők megtanulják azt, hogy hogyan dolgozzanak gyorsan és pontosan, sőt tovább menve, hogyan dolgozzanak igazán hatékonyan. A saját érdekük, hogy már a felkészülési idő alatt rájöjjenek arra, hogy minden percet hasznosan kell ki használni, az az sosem szabad az üzem egyik feléből a másikba üres kézzel menni, mert ha van egy eszköz, amelyre később szükség lesz a táblánál, akkor azt magával kell vigye már most, azért hogy később ne kelljen külön elmenni érte. Nagy ára van egy ilyen felkészülésnek, sok idő és pénzbefektetés, de a végeredmény olyan szakember, aki már az élet pályájának a hajnalán olyan gyakorlati tudással és „szokással” rendelkezik, amelyet mások csak 10-20 év alatt gyűjtenek össze.

Gábor mellett Veres Pál is a csapat tagja volt, aki a Gerbeud cukrászüzemében dolgozik. A felkészülésüket Papp Tamás és Varga Zoltán segítette.

 

2017. január

forrás: Pékmester, a Magyar Pékszövetség Hivatalos lapja XXVII./2.

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír