Klasszikus kalács (gluténmentes)
Hozzávalók:
- 35 dkg ABY Gluténmentes Lisztkeverék - Házi Kenyér
- 5 gr porélesztő
- 6 dkg margarin – puha
- 2 db tojássárgája
- 2 ek édesítő (1:4)
- kb 2 – 2,5 dl langyos rizstej
- 10 dkg aszalt gyümölcs (a receptben áfonya, meggy és mazsola)
- + 1 db tojás a kenéshez
- + Aby gluténmentes kenyérliszt a nyújtáshoz
Elkészítés:
A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk az édesítőt, margarint, tojássárgájákat, eldolgozzuk, majd az élesztőt elkeverjük, majd hozzáadjuk a rizstejet. Jó alaposan kidolgozzuk, majd hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket, és jól átgyúrjuk. Meleg helyen kelesztjük egy órát. Majd lisztes lapra tesszük és három részre osztjuk. Mind a három részt kisodorjuk – figyeljünk, hogy egyforma nagyságú legyen – majd ezt a három sodrást összefonjuk. Szilikon kenyérformába tesszük, majd tojással lekenjük. 50 fokos sütőben 15 percig kelesztjük, majd 180 fokra emeljük a sütő hőfokát és kb. 30 perc alatt arany barnára sütjük.