Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. Ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Adatkezelési Tájékoztatónkat ide kattintva olvashatja el.

Heti receptek január 25-től 29-ig.

Heti receptek január 25-től 29-ig.

Íme január utolsó hetéhez készített ajánlott menü, tele finom ételekkel és szuper receptekkel.


Javaslatok az étrend mellé

Egy nap 8 óra étkezés és 16 óra böjt.

Ezt könnyen nyomon követheted a 'Yazio' nevű telefonos applikáció segítségével is.

Fontos, hogy igyál meg naponta legalább 2,5 liter vizet.

Ha teheted, tegyél meg naponta kb. 10.000 lépést.

 
  • Reggeli 9:00
  • Leves 12:00
  • Főétel 15:00
  • Vacsora 18:00
 

18:00 után ne egyél, kezdődjön a léböjt, minden nap más itallal.

Ne sűrű smoothie állagúra készítsd, hanem hígabbra, hogy iható legyen.

Hat után kortyolgass el egy litert. Elalvás előtt egy órával ne igyál.

 

A receptek glutén-, tojás-, hús és tejmentesek, de természetesen egészítsd ki kedvenc húsoddal, amennyiben szeretnéd.

 

A hidegen sajtolt Aby’s olajakat tálaláskor add hozzá a kész ételhez, amikor már nem túl forró. Főzés közben hozzáadva veszíthet tápanyag tartalmából, ezért mindenképp várd meg, míg picit kihűlt az étel. 

 


 

A léböjt hónap utolsó hetének ajánlott menüje, január 25-től 29-ig. 

Jó főzést kívánok!

 

Heti menü

Hétfő

  • Kókuszos puding étcsokoládé forgáccsal
  • Vegán frankfurti leves
  • Avokádóval töltött burgonya, vegán sajttal és tejföllel

Kedd

  • Bulguros-málnás ízbomba
  • Vegán babérleveles krumplileves tejföllel
  • Vegán makaróni saláta

Szerda

  • Vegán mogyoróvajas fehérje turmix
  • Vegán póréhagymás karfiolleves
  • Vegán burgonyapürés zöldségtál

Csütörtök

  • Őszibarack krém, almadarabokkal
  • Lencseleves pirított répával
  • Vegán quinoa saláta

Péntek

  • Füge joghurttal és chia maggal
  • Vegán édesburgonya krémleves karfiollal, brokkolival
  • Serpenyős burgonya

 


 

Hétfő

Reggeli - Kókuszos puding étcsokoládé forgáccsal

Összetevők:

  • 1 pohár kókusztej
  • Fél pohár zabkorpa
  • 1 ek kókuszreszelék
  • 1 ek agavé szirup
  • 1 ek Aby’s Csíráztatott Lenmag Őrlemény
  • Vegán étcsokoládé

Tedd fel melegedni a tejet, majd húzd le a főzőlapról és tedd hozzá az összes összetevőt. 

Hagyd hűlni. Tálalás előtt szórd meg kókuszreszelékkel, keverd össze, majd szórd meg reszelt fekete csokoládéval. 

 

Ebéd - Vegán frankfurti leves

Összetevők:

  • fél fej kelkáposzta
  • 3 szem burgonya
  • 1 ek vöröshagyma
  • 1 kk fokhagyma
  • olívaolaj
  • 1 csipet füstölt fűszerpaprika
  • 1 kk pirospaprika
  • 1 csipet oregánó
  • 1 csipet őrölt kömény
  • 2 db növényi virsli
  • Kevés magtej
  • só, bors
  • Aby’s Gluténmentes Magvas Vekni

Az olívaolajon párold meg a felaprított vöröshagymát és fokhagymát. Tedd hozzá a fűszereket, és keverd el. Tedd rá a felaprított krumplit és annyi vizet, hogy ellepje. Amíg felforr, vágd vékony csíkokra a kelkáposztát, majd tedd hozzá és öntsd fel vízzel. Főzd puhára. 

A virslit karikázd fel és egy evőkanál olajon pirítsd át mindkét oldalát, tálaláskor tedd hozzá.

Aby’s Gluténmentes Magvas Veknivel imádom. 

 

Vacsora - Avokádóval töltött burgonya, vegán sajttal és tejföllel

Összetevők:

  • 2 nagyobb krumpli
  • 1 érett avokádó
  • olívaolaj
  • só, bors
  • 1 paradicsom
  • reszelt vegán sajt 
  • 1 citrom
  • friss petrezselyem
  • Vega krém
  • Aby’s Lenmagolaj

A burgonyát félpuhára főzzük, félbevágjuk és egy kiskanállal óvatosan kikaparjuk a belsejét. Az avokádó húsát kikanalazzuk, facsarunk rá egy kevés citromlevet, majd elkeverjük a krumpli kikapart belsejével. Sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a reszelt vegán sajtot és a paradicsom felkockázott húsát (csak a húsát) egy kis petrezselymet és beletöltjük a krumplicsónakba. Meglocsoljuk kevés olívaolajjal és 200 fokos sütőben 10-15 perc alatt ropogósra sütjük. 

Tálalásnál akár egy kis vega krémet is kanalazhatunk rá, és persze nem maradhat el Aby’s Lenmagolaja.

 

 

Kedd

Reggeli - Bulguros málnás ízbomba

Összetevők:

  • 1 bögre bulgur
  • Magtej
  • Édesítő
  • Reszelt citrom héja
  • Citromlé
  • Fagyasztott málna
  • Aby’s Lenmag  Őrlemény

Főzd ki a bulgurt tejben, az utasítás szerint.

Tegyél bele kevés édesítőt, egy csipet reszelt citromhéjat, kevés citromlét.

A fagyasztott málnát turmixold péppé, tegyél bele egy kis lenmag őrleményt és egy kevés édesítőt. Tedd a kihűlt bulgur tetejére. Egy kis mentát is tehetsz még hozzá.

 

Ebéd - Vegán babérleveles krumplileves tejföllel

Összetevők:

  • 6-8 db krumpli
  • 3 db répa
  • fél vega krém
  • 2 ek hagyma
  • 5 db babérlevél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek só
  • 1 kk ételízesítő
  • 1 kk pirospaprika
  • 2 ek petrezselyem
  • 1 csipet bors
  • Kevés növényi olaj vagy kókuszzsír
  • 2 liter víz
  • 2 ek Aby’s Tökmag és Lenmagolaj

Tedd fel a hagymát és a fokhagymát pirítani olajon. Tedd hozzá a petrezselymet és a fűszereket. Add hozzá az apróra vágott krumplit és répát, párold össze. Húzd fel a vízzel és főzd jó puhára. Mikor megfőtt, tedd hozzá a fél doboz vega krémet és rottyantsd össze. Ízlés szerint fűszerezd újból és forrón tálalhatod, sok friss petrezselyemmel és egy kis Aby’s Tökmag és Lenmag olajjal. 

 

Vacsora - Vegán makaróni saláta

Összetevők:

  • 1 zacskó Aby’s Tönköly Spagetti tészta
  • 1 ek vöröshagyma
  • 1 kk fokhagyma
  • 1 kk petrezselyem
  • Fél piros kaliforniai paprika
  • 1 db répa
  • 1 db avokádó
  • 1 ek citromlé
  • 1 ek olivaolaj
  • Só, bors ízlés szerint

Főzd ki a tésztát az útmutatás szerint. Tedd a serpenyőbe a hagymát, fokhagymát, a feldarabolt répát, kaliforniai paprikát és egy picit pirítsd össze. 

Tedd a mixerbe a felkockázott avokádót a citromlével, egy pici olivaolajjal, sóval, borssal, majd majd a leszűrt tésztát keverd össze a zöldségekkel és a szósszal. 

 
 

Szerda

Reggeli - Vegán mogyoróvajas fehérje turmix

Összetevők:

  • Fél liter magtej 
  • 2 kanál vegán fehérjepor (Biotech)
  • 1 kk Aby’s Lenmag Őrlemény
  • 1-2 ek bio vegán mogyoróvaj 

Tegyél mindent a turmixba, mixel össze és ihatod is. 

Energikus napindító reggeli. 

 

Ebéd - Vegán póréhagymás karfiolleves

Összetevők:

  • 1 kisebb fej karfiol
  • 3 db sárgarépa
  • 2 ek póréhagyma
  • 1 db fehérrépa
  • 2 ek petrezselyem
  • 1 ek só
  • 1 kk ételízesítő
  • 1 kk pirospaprika
  • 2 ek darabolt vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • Kevés növényi olaj vagy kókuszzsír
  • 2 liter víz
  • 2 ek Aby’s Lenmagolaj

Tedd fel a hagymát, fokhagymát párolni az olajon. Tedd hozzá a petrezselymet, az apró rózsákra darabolt karfiolt, a kockára vágott sárgarépát és fehérrépát. Párold őket, majd tedd hozzá az összes fűszert és keverd meg. Öntsd fel a vízzel és főzd puhára. Ízesítsd az adott fűszerekkel a szád íze szerint. Akár főzhetsz hozzá egy kis adag csicseri levestésztát. Tálaláskor tegyél a tetejére egy evőkanál vegán tejfölt és egy ek Aby’s Lenmagolajat.

 

Vacsora - Vegán burgonyapürés zöldségtál

Összetevők:

  • 5 db burgonya
  • Fél bögre kukorica
  • 6 db kelbimbó
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1 zacskó tofu
  • 1 bögre mandulatej (édesítetlen)
  • Fél zacskó vegán sajtreszelék
  • 1 ek petrezselyem
  • 1 kk fokhagyma
  • 1 kk póréhagyma

Pucold meg és kockázd fel a burgonyát. Tedd bele a serpenyőbe, tedd mellé a kukoricát és kelbimbót. Kevés olívaolajjal locsold meg. Sózd, borsozd és ízesítsd még egy kis fokhagymával. Kevés vizet önts rá, majd tedd rá a fedőt és lassú tűzön párold. 

Egy másik serpenyőben pirítsd meg a kinyomkodott, kockára vágott tofut, kevés olívaolajon vagy kókuszzsíron. Tegyél rá sót, borsot, fokhagymát, petrezselymet. 

Öntsd bele egy kis edénybe a mandulatejet és a sajtot, majd forrald fel, amíg el nem olvad a sajtreszelék. Egy kis póréhagymával ízesítheted. 

Mikor mindezeket beleteszed egy tálba, a sajtszósszal öntsd le és szórd meg egy kevés Aby’s Csíráztatott Barna Lenmaggal. 

 
 

Csütörtök

Reggeli - Őszibarack krém almadarabokkal

Összetevők:

  • Fagyasztott barack
  • Fahéj
  • Édesítő
  • Citromhéj
  • Citromlé
  • Alma
  • Zabpehely

Turmixold le az összetevőket az almán és a fahéjon kívül, majd tedd egy tálba. A felkockázott alma darabokat tedd bele, majd szórd meg egy kis fahéjjal. 

 

Ebéd - Lencseleves pirított répával

Összetevők:

  • 2 bögre lencse
  • 1 db sárgarépa
  • 2 ek vöröshagyma
  • 4 db babérlevél
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 ek petrezselyem
  • 1 vega krém
  • 1 kk fokhagyma
  • 1 kk fűszerpaprika
  • 1 kk mustár
  • 1 teáskanál édesítő
  • 1 kk ecet
  • Aby’s Tökmagolaj

Áztatás után (lencsét mindig beáztatjuk) a lencsét kevés olajon a hagymával és a fokhagymával megpirítjuk. Hozzátesszük a felkarikázott répát és a fűszereket, majd felöntjük vízzel. Mikor puhára főtt, kivesszük a babérleveleket és botmixerrel turmixoljuk. Hozzátesszük a vega krémet.

Külön egy kis olívaolajon megpirítjuk a kockára vágott répát. Sózzuk, borsozzuk, egy kis petrezselyemmel megszórjuk. Tálaláskor a lencselevesbe tesszük, majd Aby’s Tökmagolajjal meglocsoljuk. 

 

Vacsora - Vegán quinoa saláta

Összetevők:

  • 1 csomag quinoa
  • 2 ek napraforgó mag
  • 2 ek tökmag
  • 2 ek tört dióbél
  • 1 ek áfonya mazsola
  • 3 ek Aby’s Tökmag és Lenmagolaj
  • 1 csipet só
  • Fél kk fokhagyma
  • 1 csipet bors
  • 1 kk petrezselyem
  • 1 kk bazsalikom
  • 1 csomag saláta mix

Mosd meg a quinoát és csepegtesd le. Pirítsd át egy kis kókusz olajon, majd öntsd fel kétszer annyi vízzel. Kevés sóval, fedő alatt, lassú tűzön főzd puhára. Mikor elfogyott a víz, hagyd rajta a fedőt. 

Tedd műanyag edénybe a saláta mixet, majd tegyél hozzá minden hozzávalót, keverd össze, tedd hozzá a quinoát is. Hagyd állni, míg összeérnek az ízek. 

 


 

Péntek

Reggeli - Füge joghurttal, chia maggal

Összetevők:

  • 4 szem füge
  • 1 ek olivaolaj
  • 1 doboz vegán joghurt
  • 1 ek chia mag
  • 1 kk citromlé
  • 1 csipet citromhéj

Tedd a fügéket a serpenyőbe, kevés olívaolajon. Lassú tűzön pirítsd meg mindkét oldalát. Tedd a turmixba, majd tedd hozzá az összes összetevőt. Hagyd állni mielőtt elfogyasztod. 

 

Ebéd - Vegán édesburgonya krémleves brokkolival, karfiollal

Összetevők:

  • 4 db édesburgonya
  • 4 rózsa brokkoli
  • 4 rózsa karfiol
  • 2 ek darabolt vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 vega tejszín
  • 1 liter rizstej
  • 1 liter víz
  • 1 ek só
  • 1 csipet bors
  • 2 ek petrezselyem
  • 1 kk ételízesítő
  • Kevés növényi olaj
  • 2 ek Aby’s Tökmag és Lenmagolaj

Tedd fel a vöröshagymát, a fokhagymát és a petrezselymet párolni növényi olajon. Tedd bele a felkockázott burgonyát, a brokkolit és a karfiolt, majd a fűszereket és párold össze egy kis ideig, majd húzd fel fele-fele arányban a rizstejjel és vízzel, amíg a el nem lepi. Főzd puhára, majd turmixold le. Tedd vissza az edénybe és tedd bele a vega krémet. Főzd egy kicsit, majd turmixold össze, amíg krémes, leves állagot nem kapsz. Fűszerezd a szád íze szerint az adott fűszerekkel. Vega reszelt tömb sajttal (Aldi) és egy ek Aby’s Tökmag és Lenmagolajjal tálalhatod. 

 

Vacsora - Serpenyős burgonya

Összetevők:

  • 5 db édesburgonya
  • 1 nagy fej cékla
  • 1 kis fej brokkoli
  • 1 doboz tofu
  • Só, bors
  • Petrezselyem
  • Olívaolaj
  • Vöröshagyma
  • Fokhagyma
  • Metélőhagyma
  • 2 ek Aby’s Tökmag és Lenmagolaj

Vedd elő a sütőtálcát és tegyél rá sütőpapírt. Kockázd fel a zöldségeket, szedd rózsákra a brokkolit és tedd rá. Tedd hozzá a felkarikázott vöröshagymát, az apróra vágott fokhagymát és fűszerezd meg. Tedd a sütőbe és 180 fokon süsd készre kb 30-40 perc alatt. Mikor kivetted, tegyél rá friss petrezselymet 2 ek Aby’s Tökmag és Lenmagolajat és egy kis metélőhagymát.

Nyomkodd ki a tofut és kockázd fel, majd pirítsd le a serpenyőben egy kis sóval, borssal, fokhagymával és petrezselyemmel. Akár rá is szórhatod a zöldségekre, vagy tálalhatod mellé, ahogy jól esik.