Javaslatok az étrend mellé
Fontos, hogy igyál meg naponta legalább 2,5 liter vizet.
Ha teheted, tegyél meg naponta kb. 10.000 lépést.
- Reggeli 9:00
- Leves 12:00
- Főétel 15:00
- Vacsora 18:00
A receptek glutén-, tojás-, hús és tejmentesek, de természetesen egészítsd ki kedvenc húsoddal, amennyiben szeretnéd.
A hidegen sajtolt Aby’s olajakat tálaláskor add hozzá a kész ételhez, amikor már nem túl forró. Főzés közben hozzáadva veszíthet tápanyag tartalmából, ezért mindenképp várd meg, míg picit kihűlt az étel.
Jó főzést kívánok!
Heti menü
Hétfő
- Málnás joghurt
- Olaszos paradicsomleves bazsalikommal
- Vegán burger majonézes kukoricával
Kedd
- Pina colada smoothie
- Rukkolás burgonyaleves
- Rántott karfiol burgonyapürével, tzatzikivel
Szerda
- Barackos zabkása smoothie
- Zöldségleves gazdagon
- Csőben sült brokkoli, sajttal, bulgurral
Csütörtök
- Áfonyás kesudió puding
- Lencsekrémleves
- Kínai sült tészta
Péntek
- Csokoládés zabturmix
- Zöldborsó krémleves
- Chili sin carne

Hétfő
Reggeli - Málnás joghurt
Összetevők:
- 1 bögre fagyasztott málna
- 1 db banán
- 3 dl magtej
- 1 ek Aby’s Szőlőmag olaj
- Édesítő ( szükség esetén)
- 1 ek Aby’s Csíráztatott Zabpehely
Mixeld össze és már ihatod is!
Ebéd - Olaszos paradicsomleves bazsalikommal
Összetevők:
- 2 liter paradicsomlé
- 1 ek só
- 1 kk ételízesítő
- 2 csipet bors
- 1 ek petrezselyem
- 1 ek bazsalikom
Főzd össze a hozzávalókat és már tálalhatod is! Akár nyers vegán módon is elkészítheted.
Egy kis Aby’s Lenmagolajjal díszítheted. Hidegen egy evőkanál Aby’s Szőlőmagolajjal is eheted.
Vacsora - Vegán burger majonézes kukoricával
Összetevők:
- Gluténmentes hamburger zsemle (elkészítheted akár az Aby’s Friss Tészta Gluténmentes Lisztkeverékből)
- Vegán majonéz
- Csemegekukorica
- Lencsekrém (megmaradt lencsefőzelék turmixolva)
- Zöldborsó
- Vegán sajt
- Saláta levelek
- Paradicsom (szeletelve)
- Csemege uborka (szeletelve)
Melegítsd elő a sütőt 160 fokra, légkeverésen.Közben főzd meg a borsót enyhén sós vízben, majd csepegtesd le. A hagymát és a fokhagymát kevés petrezselyemmel egy kis olívaolajon pirítsd meg. Tedd a mixerbe a zöldborsót, a dinsztelt hagymát, a bazsalikomot, kevés sót, borsot és pürésítsd össze. Tedd a pürét egy edénybe és tegyél hozzá annyi csicserilisztet és zabpehelylisztet (Aby’s Csíráztatott Zabpehely aprítóban megőrölve) vegyesen, hogy vizes kézzel fasírtot tudj formázni belőle. Helyezd a fasírtokat a sütőpapírral bélelt sütőlapra. Kend meg a tetejét olívaolajjal, majd helyezd a sütőbe kb 40 percre, és süsd őket aranybarnára. A kukoricát keverd össze egy kis vegán majonézzel.
Ezalatt vágd félbe a zsemléket, mindkét oldalnak a belsejét pirítsd le egy serpenyőben.
Kend meg a lencsekrémmel. Tedd rá a salátát, a majonézes kukoricát, a paradicsomot. Tedd rá a vegán sajtot, majd a fasírtot és a szeletelt uborkát. Végül mehet rá a zsemle teteje, és fogyaszthatod is.
Kedd
Reggeli - Pina colada smoothie
Összetevők:
- 1 bögre ananász
- 3 dl kókusztej
- 1 ek kókuszreszelék
- 1 ek Aby’s Csíráztatott Zabpehely
- Édesítő (szükség esetén)
- 1 csipet citrom héja
- 1 ek Aby’s Lenmagolaj
Mixeld össze és már ihatod is.
Ebéd - Rukkolás burgonyaleves
Összetevők:
- Burgonya
- Répa
- Rukkola
- Vega krém
- Magtej
- Só, bors
- Fokhagyma
- Petrezselyem
- Szárított zöldség
- Vöröshagyma
- Olívaolaj
- Aby’s Tökmagolaj
Tedd fel a felkockázott vöröshagymát párolni, addig kockázd fel a krumplit és karikázd fel a répát. Tedd őket a hagymára, majd tedd hozzá a fűszereket, és kicsit párold össze. Keverd bele a vega krémet, majd húzd fel fele-fele arányban magtejjel és vízzel. Tedd bele a rukkolát, majd főzd puhára, és botmixerrel turmixold össze. Fűszerezd újra a szád íze szerint, majd tálald.
Tálaláskor tegyél hozzá friss petrezselymet és mikor már nem forró, locsold meg egy kevés Aby’s Tökmagolajjal, esetleg tehetsz bele egy kevés pirított tökmagot is.
Vacsora - Rántott karfiol burgonyapürével, tzatzikivel
Összetevők:
- Krumpli
- Vegán vaj
- Magtej
- Karfiol
- Uborka
- Vega krém
- Fokhagyma
- Só, bors
- Petrezselyem
- Aby’s Gluténmentes Zsemlemorzsa
Csicseriborsó leve (a borsóból készíts finom humuszt)
Pucold meg és kockázd fel a burgonyát. Öntsd fel vízzel, majd főzd puhára. Mikor megfőtt, törd össze, és gy kevés vegán vajjal és egy kis tejjel pürésítsd össze.
A csicseri levét verd fel, mint a tojásfehérjét. A karfiolt szedd rózsákra, sózd meg, forgasd bele a “csicseritojásba”, majd a zsemlemorzsába és tedd a sütőbe először lefóliázva, majd a fólia levétele után süsd aranybarnára.
Reszeld le az uborkát, sózd be, majd hagyd állni. Kis idő múlva öblítsd át, nyomkodd ki a levét, és tegyél rá egy vega krémet. Ízesítsd fokhagymával, petrezselyemmel, kevés szárított zöldséggel.
Szerda
Reggeli - Barackos zabkása smoothie
Összetevők:
- Fél liter magtej
- 1 bögre Aby’s Csíráztatott Zabpehely
- 1 kanál Aby’s Mesterkeverék
- Fél bögre mirelit barack
- 1 ek Aby’s Csíráztatott Barna Lenmag
- 1 kk kurkuma
Turmixold össze és már ihatod is! Szuper egészséges napindító reggeli ital.
Ebéd - Zöldségleves gazdagon
Összetevők:
- Leves zöldség mix
- Olaj
- Só, bors
- Pirospaprika
- Szárított zöldség
- Fokhagyma
- Petrezselyem
- Tárkony
Tedd fel a zöldségeket egy edénybe olajon párolni. Tedd rá a fűszereket, majd öntsd fel vízzel. Főzd puhára, és ha szeretnéd, levestésztával tálalhatod.
Vacsora - Csőben sült brokkoli, sajttal, bulgurral
Összetevők:
- Brokkoli
- Bulgur
- Vegán sajt
- Vega krém
- Kókusztejszín
- Só, bors
- Fokhagyma
- Petrezselyem
- Szárított zöldségek
Főzd meg a bulgurt a csomagoláson lévő utasítások szerint. Főzd félpuhára a brokkolit is. A bulgurt tedd a jénai aljára, majd rakd rá a brokkoli rózsákat. A vega krémet a kókusztejszínnel és a fűszerekkel keverd össze, és öntsd rá a brokkoli tetejére. Majd a reszelt sajttal szórd meg, és tedd a sütőbe. Kb. 160 fokon légkeveréssel 40 percig süsd teljesen puhára.
Csütörtök
Reggeli - Áfonyás kesudió puding
Összetevők:
- Fél liter magtej
- 2 bögre darált Aby’s Csíráztatott Zabpehely
- Fél bögre kesudió darálva
- 1 ek agavé szirup
- 1 bögre mirelit áfonya turmixolva
- Fél doboz vega krém (kihagyható)
Tedd fel a tejet forrni és tedd bele a darált zabpelyhet és a kesudiót. Ha szeretnél, fél doboz vega krémet is beletehetsz, úgy finomabb. Majd vedd le a tűzhelyről és hagyd kihűlni. Turmixold le az áfonyát és keverd a pudingba. Hagyd állni egy órát, és eheted is.
Ebéd - Lencsekrémleves
Összetevők:
- 2 bögre lencse
- 1 db sárgarépa
- 2 ek vöröshagyma
- 4 db babérlevél
- só, bors ízlés szerint
- 1 ek petrezselyem
- 1 vega krém
- 1 kk fokhagyma
- 1 kk fűszerpaprika
- 1 kk mustár
- 1 teáskanál édesítő
- 1 kk ecet
- Aby’s Tökmagolaj
Áztatás után (a lencsét mindig beáztatjuk) a lencsét kevés olajon a hagymával és a fokhagymával pirítsd meg. Tedd hozzá a felkarikázott répát, a fűszereket, majd öntsd fel vízzel. Amikor puhára főtt, vedd ki a babérleveleket és botmixerrel turmixold össze. Tedd hozzá a vega krémet, forrald fel még egyszer, és kész is.
Vacsora - Kínai sült tészta
Összetevők:
- Káposzta
- Bébikukorica
- Répa
- Hagyma
- Fokhagyma
- Rizstészta
- Szójaszósz
- Natúr mogyoró
A zöldségeket vágd vékony csíkokra. A rizstésztát pár percre áztasd forró vízbe (ne főzd meg teljesen), majd szűrd le és egyből hűtsd le. A szószhoz keverd össze a szójaszószt és az aprított mogyorót.
A zöldségeket külön-külön maximum hőfokon, folyamatos keverés és rázogatás mellett pirítsd le kevés olajon (ha az olajat felvette a zöldség, akkor időnként pótold).. A rizstésztát kezdd el pirítani a forró, füstölgő serpenyőben az olajon, dobd rá a pirított zöldségeket, öntsd rá a szószt, és addig pirítsd, amíg a szósz be nem sűrűsödött. Locsold meg szezámolajjal, szórd meg aprított mogyoróval és korianderrel, és kész is.
Péntek
Reggeli - Csokoládés zabturmix
Összetevők:
- Magtej
- Banán
- Aby’s Csíráztatott Zabpehely
- Vegán olvasztott étcsokoládé
- Édesítőszer
Mixeld össze és ihatod is!
Ebéd - Zöldborsó krémleves
Összetevők:
- Mirelit borsó
- 1 liter tej
- 1 liter víz
- 1 ek só
- 1 kk ételízesítő
- 1 ek petrezselyem
- 2 ek darabolt vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csipet pirospaprika
- 1 csipet bors
- Kevés növényi olaj vagy kókuszzsír
- 2 db krumpli
- 2 ek Aby’s Tökmag és Lenmagolaj
Tegyél fel egy kis olajat és pirítsd át a vöröshagymát és a fokhagymát. Tedd hozzá a petrezselymet, pirítsd össze. Majd add hozzá a borsót, a félbe vágott krumplit és a fűszereket, a vega krémet, és keverd meg. Húzd fel fele-fele arányban a tejjel és a vízzel úgy hogy ellepje és főzd puhára, majd botturmixal pürésítsd. Tálaláskor tegyél a tetejére kevés tökmagolajat.
Vacsora - Chili sin carne
Összetevők:
- Vöröshagyma
- Fokhagyma
- Vörös- és fehérbab konzerv
- Paradicsomszósz
- 1 db nagy zöldpaprika
- Fél bögre csemegekukorica
- 1 db babérlevél
- 1 ek cukrozatlan kakaópor
- 0.5 kk fahéj (őrölt)
- 1 db chili
- Só, bors
Tedd fel a hagymát párolni kevés olívaolajon. Majd tedd hozzá a fokhagymát, és öntsd bele a babot és a kukoricát. A vékonyra vágott paprikákat is tedd hozzá, a fűszerekkel együtt. Öntsd rá a paradicsomszószt, és főzd puhára. Natúr nachossal, és egy szórásnyi Aby’s Csíráztatott Barna Lenmaggal tálald.