Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. Ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Adatkezelési Tájékoztatónkat ide kattintva olvashatja el.

Cukorbetegség és diéta.

Cukorbetegség és diéta.
A cukorbetegség kezelésének célja a jelentős vércukor-ingadozások elkerülése, a késői szövődmények csökkentése. A kezelés akkor hatásos, ha a beteg a gyógyszeres (inzulin) kezelés mellett betartja az étrendi előírásokat és rendszeresen edzi a testét.

Miért kell diétázni a cukorbetegnek?

Mivel az étkezések során elfogyasztott szénhidrátnak sejtekbe történő beépüléséhez inzulinra van szüksége, s ez cukorbetegeknél nincs vagy korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre, vagy elválasztása késve indul meg, a szénhidrátfelvétel a vércukorszint túlzott megemelkedését eredményezi. A diétás kezeléssel ehhez az állapothoz kell alkalmazkodni. Cél a szervezet optimális tápanyagellátása és a normálishoz közeli vércukorszint biztosítása, túlsúlyosoknál a testtömeg normalizálása mellett.



A cukorbetegek étrendjének alapelvei

(Az alábbi leírás tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az egyéni dietetikai konzultációt!)

A cukorbeteg étrendje csaknem megegyezik az egészséges táplálkozási ajánlásokkal, ám be kell tartani az egyénileg meghatározott energia- és szénhidrát mennyiséget. A diétában a kis glikémiás indexű nyersanyagok megfelelő konyhatechnológiai eljárással történő elkészítése javasolt, a kisebb vércukor emelő hatás, az elhízás és az érbetegségek megelőzése érdekében, kerülendők a gyors vércukor emelő hatású (nagy glikémiás indexű) ételek és italok.
 

1. Az étkezések gyakorisága

Javasolt a gyakori, azaz naponta ötszöri-hatszori étkezés az étkezéseket követő hiperglikémia mérséklése, a hipoglikémia elkerülése és a testsúly gyarapodás megelőzése céljából, de léteznek már olyan – szoros orvosi és dietetikusi kontroll mellett alkalmazható – készítmények, amelyek lehetővé teszik az étkezések számának csökkentését.
 

2. Az étrend összetétele

A helyesen összeállított cukorbeteg étrend legnagyobb részét szénhidrátok alkotják, amelynek – összhangban a gyógyszeres, illetve inzulinos kezeléssel, és figyelembe véve a szervezet inzulin érzékenységének napszakos ingadozásait – egész napi és étkezésenkénti mennyisége egyénileg meghatározott. A nyersanyagok pontos kimérésére grammos mérleg használata javasolt.
Ajánlott az étrend rosttartalmát növelni. Azon túl, hogy a rostok jelentős ballasztanyagként növelik a telítettség-, jóllakottságérzést, jelenlétükben a szénhidrátok lassabban, a zsírok kisebb mértékben szívódnak fel, javítva a szénhidrát-toleranciát, kedvezően befolyásolva a koleszterinszintet, csökkentve az elhízás, az érbetegségek kockázatát.
Előnyben részesítendők a rostokban gazdag kenyérfélék és péksütemények, a durum tészta és a barna rizs. Joghurtba, kefirbe keverve vagy salátákra, rakott ételekre szórva Aby's Bio Csíráztatott lenmag őrleménnyel is növelhető az ételek rosttartalma. A gabonafélék, gabonatermékek szénhidráttartalmát be kell számolni az adott étkezésbe.
Gyakori fogyasztásra ajánlottak a friss idényzöldségek, zöldségköretek, rakott és sűrített főzelékek, saláták, savanyúságok. A mérsékelt szénhidráttartalmú salátazöldségek korlátozás nélkül fogyaszthatók, míg a száraz hüvelyesek nagy szénhidrát- és energiatartalmuk miatt csak alkalmanként és kis mennyiségben, szénhidráttartalmuk figyelembe vételével javasolhatók.
Idénygyümölcsök napi rendszerességgel, több részre elosztva, szénhidrát tartalmukat beszámítva, lehetőleg nyersen szerepeljenek az étrendben! Kerülendők a nagy szénhidráttartalmú aszalt gyümölcsök, a banán, szilva szőlő, valamint a cukros befőttek.
Egy nap maximum fél liter tej vagy annak megfelelő tejtermék javasolt, a napszakos inzulinérzékenység figyelembe vételével és szénhidrát tartalmának beszámításával.
A napi fehérjeszükségletnek körülbelül a felét célszerű állati eredetű fehérjéből biztosítani. Ezek „rejtett” zsírt tartalmaznak, ezért javasolt a zsírszegény fajtákat, pl.: sovány sajt, zsírszegény tej, joghurt, kefir, túró, sovány hús és sonkafélék választani. Az állati eredetű fehérjék – noha nem emelik meg a vércukorszintet – nem fogyaszthatók mértéktelenül, hiszen terhelik az egyébként is szövődményeknek kitett vesét.
A tápanyagok közül a zsírnak a legnagyobb az energia értéke. Zsírszegény nyersanyagok választásával és zsírszegény konyhatechnológia alkalmazásával mérsékelhető az elkészített ételek zsírtartalma. A cukorbetegség szövődményeinek kitett szív- és érrendszer védelméért előnyben részesítendők a növényi eredetű olajak, különösen a hidegen sajtoltak, például: az olíva-, a szezám-, a tökmagolaj salátákhoz vagy a terápiás céllal alkalmazható Aby's Bio Lenmag olaj, mert koleszterinmentesek és zsírsav összetételük, ómega-3-tartalmuk kedvezőbb.


3. Mivel édesítsünk?

A cukor, a szőlőcukor és a méz helyett az édes íz pótlására számos alternatíva található a piacon. A mesterséges édesítőszerek nem tartalmaznak szénhidrátot, használatuk megengedett, éppúgy, mint a velük ízesített üdítőitaloké. A velük készült gyümölcstartalmú termékek (pl. lekvárok, gyümölcslevek) azonban a gyümölcs eredeti cukortartalma (fruktóz) miatt csak kis mennyiségben, a menü színesítésére alkalmazhatók. Fogyókúrázóknak nem, normál testsúllyal rendelkezőknek ritkán, mért mennyiségben, a szénhidráttartalmat beszámítva használhatók a cukoralkoholok és a cukorhelyettesítők. Ajánlott a csomagoláson lévő címkét figyelmesen elolvasni, amely tartalmazza a napi megengedett maximális mennyiséget, s érdemes tudni azt is, hogy egyes édesítőszerek nagyobb mennyiségben hasmenést okozhatnak.
Az édesítőszerekkel készült diabetikus készítmények csak alkalmanként, például kiránduláskor, ünnepekkor vagy akár az étrend színesítésére ajánlhatók, és szénhidrát tartalmukat be kell számítani a napi összmennyiségbe.

Akinél cukorbetegséget diagnosztizálnak, konzultáljon dietetikussal, aki segítséget nyújt az étrend szakszerű és az egyéni igényeknek megfelelő összeállításában, a helyes nyersanyag-válogatásban és elkészítési módban, valamint az adagnagyságok meghatározásában.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: cukorbetegség diéta egészség