Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. Ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Adatkezelési Tájékoztatónkat ide kattintva olvashatja el.

Termékek Menü

A máriatövis 7 jótékony hatása

A máriatövis 7 jótékony hatása

A máriatövis természetes gyógynövény tele antioxidánsokkal, gyulladáscsökkentő hatással, melyet gyakran használnak a szervezet méregtelenítésére, különösen a máj megtisztítására. Nézzük részletesebben, hogyan segítheti az egészséges életmódot.

A máriatövis -latin nevén Silybum marianum-  tulajdonképpen gyomnövény, ami legfőképpen Kaliforniában terem, de a világ bármely táján előfordul, ahol melegebb az éghajlat. A növényből legtöbbször kivonatot készítenek vagy szárítva porítják annak érdekében, hogy legjobban megőrizze a sejtregeneráló hatását.

A máriatövis- angol nevén milk thistle, vagyis tejbogáncs- onnan kapta a nevét, hogy tejfehér folyadék szivárog a megtört leveleiből. Valamint a növény levelei is foltos, fehér mintával rendelkeznek, amely azt a látszatot kelti, mintha tejbe mártották volna őket.

Gyógynövényként a máriatövis elősegíti az emésztőrendszer egészséges működését azáltal, hogy beindítja az enzimképződést, növeli az epe termelést, csökkenti a gyulladást, és megnyugtatja a nyálkahártyát a szervezetben.

 

A máriatövis előnyös tulajdonságai

A máriatövist 2000 éve használják az emberek. A növény a mediterrán régiókban őshonos, és az Asteraceae növénycsalád tagja, ebben a családban találhatóak a napraforgók és a vidám margaréták is. A görög orvos és botanikus, Dioscorides volt az első, aki leírta a növény jótékony hatásait az emberi szervezetre, időszámításunk kezdetén, 40-ben.

A máriatövis hatásmechanizmusa abból adódik, hogy kiűzi a méreganyagokat a szervezetből, melyek számos betegség tünetéért felelősek- többek között akár a rák kialakulásáért, magas koleszterinszintért, diabéteszért, vesekőért, epehólyag-rendellenességekért. A kemoterápia, az alkoholfogasztás, a bőrkárosodás, és sok már egyéb tényező is okozhatja a toxinok jelenlétét a szervezetben.

Antioxidánsként a máriatövis ugyanolyan erőteljes hatással bír, mint az olyan  fontos tápanyagok: például az E-vitamin vagy a C-vitamin, melyek segítik a felvenni a harcot a szabad gyökök okozta károk ellen, és lelassítják az öregedési folyamatot, ami vezethet betegségek kialakulásához is. A növény magjai különösen magas ún. lipophilic kivonatot tartalmaznak, amelyek bioflavanoid antioxidánsként hatnak, ezek növelik az immunitást és lassítják az oxidatív stresszt.

Annak ellenére, hogy számos előnye van a gyógynövénynek a legismertebb mégis a természetes májvédő és méregtelenítő tulajdonsága. A máj folyamatosan, keményen dolgozik, hogy segítsen megvédeni minket a mindennapi életben a méreganyagoktól, és szűrőként viselkedik a káros anyagok eltávolítása érdekében.

A máriatövis lecsökkenti, sőt akár vissza is fordítja a károsodást a májban, amit például a mindennapi szennyezés, a nehézfémek jelenléte és más veszélyforrás okozhat.

Így fogyassza!

A máriatövis magjai és levelei fogyaszthatók tabletta, por, tinktúra, kivonat, tea vagy olaj formájában. A magvak akár nyersen is fogyaszthatók, de az emberek többsége szívesebben veszik inkább porított formában, hogy nagyobb dózisban fogyaszthassák a jobb eredmények elérése érdekében.

 

A MÁRIATÖVIS TOP 10 ELŐNYE:

 

1. A máj méregtelenítése és egészsége

A máj támogatója és sürgősségi ellátója egyben a hatékony méregtelenítő hatásának köszönhetően. Segíti a májsejtek újjáépítését, miközben eltávolítja a szervezetből a méreganyagokat, amelyeket a máj megpróbál kiválasztani a szervezetből. A máriatövis természetes módon megfordíthatja az alkoholfogyasztás,  a légszennyezés, és más környezeti tényezők káros hatásait!

A máj valójában a legnagyobb belsőszervünk,  felelős számos alapvető méregtelenítő funkció elvégzéséért. Vérképünk megfelelő állapota attól is függ, hogy a máj milyen egészségi állapotnak örvend. A máj az egész testünk rendszerét azzal támogatja, hogy napi szinten üzemel „vértisztítóként”.

A máj segíti eltávolítani a káros anyagokat a vérből, segíti a hormontermelést, méregtelenít, emeli a glükózszintet a vérben, annak érdekében, hogy szervezetünknek elég energiája legyen, az epét a vékonybélbe engedi, így a zsírok fel tudnak szívódni az élelmiszerekből. Jól látható, hogy a rossz májfunkció számos probléma okozója lehet!

 

2. Segíthet a daganatok elleni védekezésben

A máriatövis magja magas antioxidáns flavonoid tartalmú, mely neve a silymarin. A slymarin csökkentheti a daganat kialakulásának kockázatát azáltal, hogy fellendíti az immunrendszert.

2007-ben a Minnesotai Egyetemen, számos terápiás vizsgálatot követően a máriatövissel kapcsolatban a kutatók megállapították, hogy:

„Elég bizonyíték született arra, hogy a silymarin hepatoprotektív és antikarcinogén hatása megakadályozza a ráksejt növekedését, különösen az emberi bőr, prosztata, mell és méhnyakrák területén.”

A máriatövis silymarin molekuláinak kb. 50-70%-a az úgynevezett silybin. Ez az antioxidáns stimulálja a fehérjeszintézist és megváltoztatja az egészséges sejtek külső rétegét, ezzel védve őket a káros külső hatásoktól és a mutációtól. Gátolja a méreganyagok felszívódását a testben, segíti a sejtmegújítást, és ellensúlyozza a szennyező anyagok, nehézfémek káros hatásait, amelyeket a „szabad gyökök” okozhatnak.

A silymarin rákvédő, mivel gátolja a méreganyagok kötődését a sejtmembrán receptorokhoz jelentették ki a University Magna Graecia Kísérleti és Klinikai Orvostudományi Tanszék kutatói.

 

3. Alacsonyan tarthatja a magas koleszterin szintet

Az USA Nemzeti Orvosi Könyvtára úgy véli, hogy a máriatövis hatásos gyulladásgátló, ezzel megelőzheti a szívbetegségek egyik fő okát. A növény úgy segíthet megőrzi meg a szív egészségét, hogy csökkenti a magas koleszterinszintet a gyulladás csökkentésével, a vér tisztításával, és az artériákban az oxidatív stressz károsításának megakadályozásával.

Bár még több kutatásra van szükség, de az előzetes vizsgálatok azt mutatják, hogy amikor a silymarin kivonatot más hagyományos módszerekkel kombinálva alkalmazzák az összkoleszterin-, lipoprotein (LDL vagy „rossz koleszterin”) és a triglicerin szintek mind javultak.

Azt azonban fontos megjegyezni, hogy a tanulmányokat a máriatövis lehetséges jótékony hatásairól a szívre cukorbetegeken végezték, akik hajlamosak voltak a magas koleszterinre. Tehát ebben az esetben nem lehet tudni, milyen hatása lehet az egészséges emberre.

 

4. Segítséget nyújthat a cukorbetegség megelőzésében és szabályozásában

Az amerikai National Institute of Health szerint létezik néhány érdekes kutatás azzal kapcsolatban, hogy a silymarin, mint a máriatövis legfontosabb vegyi anyaga a hagyományos kezelésekkel együtt segíthet a cukorbetegség tüneteinek kordában tartásában, és a vércukorszint szabályozásában. A máriatövisben lévő antioxidánsok segítenek csökkenteni a vércukorszintet az inzulinrezisztens betegek esetében, amelyeket kísérleti és klinikai vizsgálatok támasztották alá.

Az amerikai Gyógyszerészeti Intézet 2006-ban végzett kutatása alapján, a cukorbetegek 4 héten keresztül silymarin kivonatot kaptak, és az éhgyomori vércukorszintjük és inzulinszintjük jelentősen javult a placebóval kezelt betegekhez képest.

Ez valószínűleg azért van így, mert a máj részben felelős a hormonok szabályozásáért, köztük az inzulin felszabadulását a véráramba. Az inzulin felelős a vércukorszint megfelelő mértékének szabályozásáért, ezért ez kifejezetten fontos a betegek számára.

 

5. Megelőzheti az epekövet

A máj az emésztőrendszer fő eleme, segít a tápanyagok és toxinok feldolgozásában, amelyek az ételeken, vízen és levegőn keresztül jutnak be a szervezetünkbe. Mivel a máj és más emésztőszervek- pl. epehólyag, hasnyálmirigy, belek, vesék-  szorosan együttműködnek annak érdekében, hogy a máj egészségesen végezze a dolgát a máriatövis segíthet az epekő és a vesekő  megelőzésében.

A máriatövis előnye ezen kívül, hogy segíti az endokrin és a gyomor és bélrendszereket azáltal, hogy stimulálja az epe enzimtermelését amellett, hogy tisztítja a vért.

 

6. Javíthatja a bőr egészségét

Tanulmányok azt mutatják, hogy a fitokemikáliák, mint a silymarin hatékonyan gátolják az UV-fény által kiváltott oxidatív stresszt a bőrön. A máriatövis az UV által előidézett oxidatív stressz késleltetőszere, így csökkentve a bőrrák és egyéb bőrbetegségek kialakulását .

 

7. Öregedésgátló hatás

A máriatövis védő tulajdonságai kiválóan segítheti a bőrt is, csökkenti az öregedés látható jeleit. Fogyasztásával könnyen megelőzhetőek a bőr különböző károsodásai, például sötét foltok, ráncok és elszíneződések . Ezek az antioxidáns hatások hasznosak ugyanúgy a szemek az ízületek és az izmok egészséges fenntartásához is.

 

A máriatövis és a glutation

A silymarin antioxidáns aktív összetevője a máriatövisnek, amely védelmet nyújt a glutation lebontása ellen, ami „főantioxidáns” és rendkívül hasznos a betegségek kialakulásának megelőzésében. A glutation megtalálható az emberi szervezetben és a természetben bizonyos növényekben, gombákban és algákban.

Legfontosabb szerepe az oxidatív stressz elleni küzdelem, amely olyan betegségekhez vezethet, mint a rák, a diabétesz, szívbetegségek, idegrendszeri betegségek. Segíthet megakadályozni a reakítv oxigénfajok, például a szabadgyökök által okozott fontos sejtkomponensek károsodását.

Tehát a máriatövis legnagyobb haszna az, hogy megőrzi a glutationt. A modern étkezés, a szennyezés, a méreganyagok,  a stressz, a trauma, az öregedés, a fertőzések és a sugárzás mind hozzájárulnak a májképesség és a glutation kimerülésében. A máriatövis segíti a glutationszint növelését azáltal, hogy növeli a máj detoxikáló funkcióit. Erősíti a májsejtek falát, ellenállóbbá teszi a méreganyagokkal szemben, és támogatja a máj regenerálódását, glutation képződését.

 

Ajánlott napi bevitel

Mivel a máriatövis táplálékkiegészítő és nem gyógyszer, így nem kell olyan szigorú minőségellenőrzésen átesnie, mint a hagyományos gyógyszereknek. A hatóanyagok mennyisége függ a különböző elkészítési módoktól és márkáktól. Minden termék és márka másféle adagolást javasol.

Az adag még ma sincs szabványosítva, általában 20-300 milligrammot érdemes fogyasztani naponta.

 

A máriatövis mellékhatásai

A máriatövist biztonságosnak és jól tolerálhatónak tartják, nagyon kevesen jelentettek mellékhatásokat. A leggyakoribb mellékhatások nem súlyosak, ilyen például enyhe hashajtó hatása. Az ajánlott napi adag betartásakor a máriatövis hatásosnak bizonyult, általában allergiás reakció és kölcsönhatás mentesen.

Az angol nyelvű forrásért kattintson ide.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: életmód egészség bio máriatövis