Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. Ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát. Engedélyezem
Termékek Menü
0

A lenmag 10 szuper hatása

 A lenmag 10 szuper hatása

 

A lenmagot nagyjából 6000 éve fogyasztja az emberiség, valószínűleg ez volt a világon először termesztett superfood.

A lenmag előnyös tulajdonságainak köszönhetően segítheti az emésztést, széppé teheti a bőrt, csökkentheti a koleszterinszintet és az édesség utáni vágyat, összhangba hozhatja a hormonrendszert, segítheti a fogyókúrát… és ez még csak a kezdet :)

A len kicsi, sötétbarna- vagy arany barna színű mag, mely a leggazdagabb forrása a növényi alapú omega-3 zsírsavaknak, melyet alpha-linolenic (ALA) zsírsavaknak is nevezenek.

A másik egyedülálló tulajdonsága, hogy táplálkozásunkban első számú forrása a lignánoknak. A lenmag körülbelül 7-szer több lignánt tartalmaz, mint a 2. helyezett szezámmag. A lignan a női hormonok egyensúlyban tartásáért felelős, növelheti a termékenységet, csökkenthetii a menopauzát megelőző tüneteket.

 

A lenmag lenyűgöző tulajdonságai

3  teáskanál lenmag az alábbiakat tartalmazza (általánosságban):

  • Omega-3 (ALA) 6,338mg

  • Rost 8g

  • Fehérje 6g

  • B1 vitamin  31% RDA*

  • Mangán 35% RDA*

  • Magnézium 30% RDA*

  • Foszfor 19% RDA*

  • Szelén 10% RDA*

 

*napi beviteli mennyiség %-a

Ezen kívül sok B6 vitamint, vasat, káliumot, rezet és cinket is tartalmaz.

 

A LENMAG TOP 10 ELŐNYE:

 

1. Rostban gazdag, de alacsony a szénhidrát tartalma

Rendkívül magas az oldható és oldhatatlan rost tartalma, amely támogatja a vastagbél méregtelenítő folyamatait, zsírégető és csökkenti az édesség utáni vágyat.

Ha tud, fogyasszon naponta  30-40 g rosttartalmú ételt.

 

2. Egészséges bőr és haj

Ha egészségesebb bőrt, szebb hajat és erősebb körmöket szeretnének, illessze a napi rutinjába 2 evőkanál lenmagot vagy 1 evőkanál lenmag olajat.

Az ALA-t tartalmazó lenmag ellátja a szervezetet a bőr és a haj számára eszenciális zsírokkal, valamint a B-vitaminokkal, amely segíthet csökkenteni a szárazságot és töredezettséget. Enyhíti az akné, rosacea, ekcéma tüneteit, támogatja a szem egészségét, csökkentheti a szemek szárazságát.

1-2 evőkanál belsőleg hidratálja a bőrt és a hajat. De külsőleg is hatásos, illóolajokkal keverve természetes bőr hidratálónak is használhatjuk.

 

3. Fogyókúrához

Az USA-ban a Journal of Nutrition megállapította, hogy a lenmag csökkentheti az elhízás mértékét és támogatja a fogyást.

Mivel a len tele van egészséges zsírokkal és rosttal, növeli a szervezett telítettség érzését, emiatt kevesebb lesz a kalória igény ami a fogyókúrát segíti. Az ALA zsírsavak segíthetik a gyulladás csökkentését is. Ez azért fontos a fogyás szempontjából, mert a gyulladásos test hajlamosabb “megtartani” a túlsúlyt.

Adjunk néhány teáskanál őrölt lenmagot levesekhez, salátákhoz, vagy turmixokhoz, amikor összeállítjuk a diétás étrendet.

 

4. Alacsonyabb koleszterin szint

Az USA-ban a Nutrition and Metabolism c. folyóirat azt publikálta, hogy lenmagot tartalmazó diéta természetesen csökkenti a koleszterin szintet.

A len oldható rost tartalma “csapdát” jelent a zsír és a koleszterin számára az emésztő-rendszerben úgy, hogy azok nem tudnak felszívódni. Az oldható rostot az epe is felfogja, ami koleszterinből keletkezik az epehólyagban. Az epe ezután kiválasztódik az emésztő-rendszeren keresztül, arra kényszerítve a szervezetet, hogy több, felesleges koleszterint hasznosítson a vérben, ezáltal összességében csökkentve a koleszterin-szintet.

 

.5. Gluténmentes

A lennel nagyszerűen és természetesen helyettesíthetőek a gluténtartalmú gabonafélék, melyek az arra érzékenyek számára gyulladást okoznak, ugyanakkor a len gyulladás-csökkentő hatása is jótékony ebben az esetben.

Jó alternatíva azoknak is az omega-3 zsírsav pótlására, akik allergiásak (vagy nem szeretik) a halat, a tenger gyümölcseit.

Egy másik nagy előnye a len glutén-mentességének, hogy  használható a gabona-mentes diétánál is. Jól működik sütés során a kókusz liszttel.

 

6. Magas antioxidáns tartalmú (lignánok)

A lenmag a hihetetlen hatóanyagai mellett tele van antioxidánsokkal is. A lignánok polifenol származékok, melyek antioxidáns hatásának köszönhetően támogatják az öregedési folyamatok csökkentését, hormon egyensúlyt, és a sejtek egészségét. A polifenolok segítik a bélben található probiotikumok növekedését, ez pedig megszüntetheti élesztőt és Candida gombákat a szervezetben.

Lignánok ismertek vírus-ellenes és antibakteriális tulajdonságaikról is, ezért a len rendszeres fogyasztása csökkentheti a megfázásos, infuenzás megbetegedések számát és lefolyását.

 

7. Emésztést segíti

Az egyik legnagyobb lenmag-előny az egészséges emésztést segítő hatása. A lenben lévő ALA védi az emésztőrendszer nyálkahártyáját és fenntartja a gyomor és bélrendszer egészség. Bebizonyosodott, hogy előnyös a Crohn-betegségben- vagy más emésztési betegségben szenvedőknek, mivel csökkentheti a bélben a gyulladást.

Keverjen össze 1-3 evőkanál lenmag olaj 2 dl sárgarépalével, a koktél természetesen enyhíti a székrekedést.

Nagyon magas oldható és oldhatatlan rost tartalma, amely szintén javítja az emésztés egészségét és az egyik legmagasabb magnézium tartalmú élelmiszer a világon.

Két evőkanál lenmag körülbelül 5 g rostot tartalmaz, ez a javasolt napi bevitel 1/6-a. Az élelmi rost megváltoztatja a bélflóra összetételét, a hasznos baktériumok javára ráadásul nem csak a tápanyag továbbításához fontos bélmozgások támogatása szempontjából hasznos.

 

8. Rák megelőzésére

A lenmag előnyei már többször ibizonyítást nyertek, még  az emlő-, prosztata-, petefészek- és vastagbél daganatok ellen is segítség lehet.

A Journal of Clinical Cancer Research-ben publikálták, hogy a lenmag fogyasztása csökkentheti a mellrák kialakulásának kockázatát. A lenben található három féle lignánt a bélbaktériumok átalakítják  enterolaktonná és enterodiollá, amely természetesen módon hozza egyensúlyba a hormonrendszert, így ez lehet az oka, hogy a lenmag csökkentheti a mellrák kockázatát. A Journal of Nutrition másik tanulmánya szerint megállapította, hogy a lignánok a lenmagban csökkenthetik endometrium és a petefészekrák kialakulásának kockázatát.

 

9. Magas omega-3 zsírsav tartalom

Sokat hallunk halolaj vagy omega-3 zsírsavak egészségügyi előnyeiről. A halolaj EPA -t és DHA-t tartalmaz, ez a két omega-3 zsírsav típus melyek kritikusak az optimális egészség érdekében. Bár lenmag nem tartalmaz EPA-t vagy DHA-t, de tartalmaz ALA-t, mely egy más típusú omega-3 zsírsav. A Nutrition Reviews-ben megjelent tanulmány azt mutatta ki, hogy az ALA  kb. 20%-át alakítja át a szervezet EPA-vá, de csak az ALA 0,5%-át alakítjuk DHA-vá. Szintén meglepő, hogy a nemek is szerepet játszanak a konverziónál:  a fiatal nőknél 2,5-szer nagyobb sebességgel történik az átalakítás, mint a férfiaknál. Függetlenül az átalakítás mértékétől az ALA olyan eszenciális zsírsav, melyet fontos beépíteni a kiegyensúlyozott étrendbe.

 

10. Keringés és a szív egészsége

Több bizonyíték is alátámassza, hogy akik ALA-t fogyasztanak, azok kevésbé teszik ki magukat a szívroham kockázatának és csökkenti a magas vérnyomást. Nemrég, a Bostoni Egyetem 5 éves kutatásából az derült ki, hogy az ALA rendszeres fogyasztása megakadályozza egy második szívroham kialakulását. Ezt a gyulladásos reakciók gátlásával teszi, ami az atériákban plakkokat vagy rossz vérkeringést okozhat. A len segíthet megtartani a szabályos szívverést, jót tesz szívritmusban szenvedőknek.

 

Hogyan használjuk?

Sokféleképpen beilleszthető az étrendbe ez a szuper mag: készíthető vele pl. házi készítésű muffin, kenyér és sütemény is.

Ekkor persze felmerül az egyik leggyakoribb kérdés: milyen hatással van a sütés az omega-3 zsírsavra (ALA)?

Tanulmányok szerint, ha a lenmagot 150 fokon és 3 órán keresztül sütjük, az omega-3 (ALA) tartalma akkor is stabil maradt.

 

Lenmag vs. Csíráztatott lenmag

Lenmag hatásai legjobban akkor érvényesülnek, ha őrölve vagy olajként fogyasztjuk, ugyanis szerveztetünk nem képes hozzáférni a tápanyagokhoz az ún. nyákburokkal védett mag-héjon keresztül. Ha a lent egészben esszük, emésztetlenül halad végig.

A legjobb, ha csíráztatott formában fogyasztjuk, hiszen a csíráztatás megbontja az emészthetetlen burkot és leépíti fitinsav tartalmat, ami jelentősen növelheti az ásványi anyagok felszívódását.

 

Az angol nyelvű forrásért kattintson ide.