Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. Ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát. Engedélyezem
Termékek Menü
0

A köles jótékony beltartalmi értékeiről

A köles jótékony beltartalmi értékeiről

 

Elfeledett gabonánk, a köles ismét hódít, mondhatni, a reneszánszát éli.  Nem véletlen, hiszen egyre többen ismerik meg táplálkozás-élettani előnyeit.

Fehérje- és szénhidrát- (keményítő-)tartalma hasonló a búzáéhoz, a rozséhoz vagy az árpáéhoz, viszont zsírtartalma, ezen belül többszörösen telítetlen zsírsav tartalma nagyobb ezeknél. Esszenciális aminosavtartalma kedvezőbb, csaknem teljes értékű (komplett) fehérjének tekinthető. Ennek köszönhetően fejlődésben lévő gyermekek, vegetáriánusok, étvágytalanok, illetve metionin- és ciszteintartalma miatt a májbetegek étrendjébe javasolt rendszeresen szerepeltetni. Élelmi rosttartalma kiemelkedő a gabonáink között, ezért kellő mennyiségű folyadékkal együtt jótékonyan hat az emésztésre, és a testtömegcsökkentő étrendnek is hasznos nyersanyaga.


Számottevő a kálium-, magnézium-, kalcium-, cink-, vas-, mangán-, réz- és króm-, valamint B6-vitamin-, niacin- és folsavtartalma. Antioxidáns hatása kiemelkedő a többi gabonáéhoz képest.


Gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják, mert az érzékenységet kiváltó glutén nem vagy csak határérték alatti mennyiségben található meg benne.
Kovasav tartalmának köszönhetően segíti a bőr, a haj, a köröm, a fogak és a csont egészségének megőrzését.