10 coeliakiás betegből 9 diagnosztizálatlan

A betegség rendkívül változatos tünetekkel, bármely életkorban jelentkezhet. De nézzük meg bővebben mit is jelent ez a betegség, milyen tünetei lehetnek és hogyan tartható kordában.
Mi is az a coeliakia?
Másnéven lisztérzékenységnek, glutén-érzékenységnek nevezik az élethosszig fennálló autoimmun jellegű betegséget, mely a vékonybél kóros elváltozásával jár. Kiváltója a búzában, az árpában, a rozsban, ezek fehérjeváltozataiban és származékaiban (durum, tönkölybúza, stb.) megtalálható fehérje, a glutén. Változatos tünetei a gluténtartalmú ételek hosszabb-rövidebb ideig tartó fogyasztását követően alakulnak ki az arra érzékeny, hajlamos emberekben. Kialakulásában környezeti hatások (szoptatási szokások, étkezési hagyományok, vírusfertőzések, stb.) is szerepet játszhatnak.
A glutén kettős élelmiszer allergén, okozhat:
- intoleranciát: 10 mg/nap
- allergiát.
A gluténszenzitív betegság jellegzetes hólyagos bőrjelenségekkel jelentkező formája az ún. dermatitis herpetiformis Duhring. Kezelése azonos a coeliakiával. A tünetek enyhítésére adott gyógyszerek az alapbetegség kezelésére nem alkalmasak.
A gluténérzékenység gyakorisága
A múltban a coeliakiát ritka „gyermekbetegségnek” tartották. A közelmúltban elvégzett felmérések szerint a betegség Európában a teljes népesség kb. 2 %-át érinti. Magyarországon egy megjelent publikáció szerint 1:60 körüli, kiemelkedően magas gyakorisággal kell szembenézni. A diagnosztizált, ismert esetek száma azonban ma csupán 10-15%. Diagnosztizált betegek családjában az ismételt előfordulás kockázata tízszeres, ezért a felismert betegek elsőfokú rokonainak (szülő, gyermekek, testvérek) coeliakia-szűrővizsgálata ajánlott.
A coeliakia tünetei
A rendszeres gluténfogyasztást követően a tünetek bármely életkorban jelentkezhetnek, a betegség bármikor diagnosztizálható.
Klinikai megjelenését kisgyermekkorban
- krónikus hasmenés,
- haspuffadás,
- fogyás,
- ingerlékenység jellemezheti.
Később, gyermek- és felnőttkorban a jelentkezhet
- emésztőrendszeri (állandó, visszatérő hasfájás, émelygés, puffadás, székrekedés)
- emésztőrendszeren kívüli (alacsony testmagasság, émelygés, késői pubertás, vérszegénység, fogzománc-károsodások, diabetes, pajzsmirigy betegség, bőrjelenségek, csontfájdalom, meddőség, ismétlődő vetélések, aftás fekélyek, stb.) tünetekkel,
- jellemző neuro-pszichiátriai betegségek (depresszió, nyugtalanság, perifériás neuropátia… kialakulása is.
Diagnózis
A specifikus immunológiai ellenanyagok (ilyenek, mint: anti-trabsglutaminase –tTG- és anti-endomisiális antitestek -EmA- ) jelenléte diagnosztikai kritérium. Az endoszkópos vizsgálat alkalmával, vékonybél-biopsziával vett minta szövettani vizsgálata elengedhetetlenül szükséges a végleges és pontos meghatározáshoz.
Protokoll szerint az egyszerű ételallergia tesztek, a bio-rezonancionális, kineziológiai tesztek, más típusú allergia vizsgálatok nem alkalmasak a coeliakia diagnosztizálásához.
A diagnózis felállítását célzó vizsgálatok előtt a gluténmentes diétát nem szabad megkezdeni. Ha hasonló tüneteket tapasztal, keresse fel háziorvosát és kérjen gasztroenterológiai kivizsgálást!
Terápia
A betegség ma ismert egyetlen hatékony terápiája az élethosszig tartó, gluténmentes diéta. Ennek bevezetése és betartása életmódváltást jelent a betegek és családjuk számára is.
A gluténmentes diéta
A glutén a búzában és más gabonákban megtalálható, vízben oldhatatlan fehérje-komplex. A terápia a búza, az árpa, a rozs, és fajtaváltozatainak (pl.: tönköly, kamut, durum stb) elhagyása. A táplálkozás alapját a glutént nem tartalmazó gabonafélék:
- rizs
- kukorica,
olyan magvak, mint pl.:
- köles
- hajdina
- len
- kender
emellett:
- burgonya
- szója
- zöldség és gyümölcsfélék
- tej, tojás
- húsok, halak stb. fogyasztását jelenti.
Hogyan jelölik az élelmiszereken a gluténmentességet?
A glutén érzékenyeknek szánt élelmiszerek összetételéről és címkézésről uniós rendelet szól (1169/2011 EU rendelet+ 828/2014 EU végrehajtási rendelet):
Gluténmentes = azokra az élelmiszerekre vonatkozik, melyek gluténtartalma nem haladja meg a 20 mg/kg-ot.
Nagyon alacsony gluténtartalmú= azok az élelmiszerek, melyek tartalmaznak egy vagy több, olyan búzából, rozsból, árpából, zabból készült összetevőt, amely toxikus gluténtartalmát különleges eljárással csökkentették. Így a fogyasztó számára értékesített élelmiszer gluténtartalma 21-100 mg/kg között van.
A diétában fogyasztható, biztonságos és ellenőrzött élelmiszerek kiválasztásában segít az „áthúzott búzakalász” szimbólum. Az egységes európai rendszer 2010-től fokozatosan kerül bevezetésre, a logó mellett található kódszám alapján a termék és a gyártó is ellenőrizhető. Bővebben a szervezetről lejjebb J
Hazai támogató betegszervezet
A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete 1990-ben történt megalakulása óta azt szeretné elérni, hogy a coeliakiás betegek életminősége, esélyegyenlősége azonos legyen az egészségesekével.
A szervezet működése
- országos szintű
- önkéntes segítők munkáján alapul
- helyi, országos és nemzetközi civil szervezetekkel együttműködve.
A szervezet tevékenysége:
- coeliakiás betegek képzése, tanácsadása
- sütő-főzőtanfolyamok szervezése
- újság és kiadványok megjelentetése
- a gluténérzékenységgel foglalkozó tudományos, ismeretterjesztő rendezvények, képzések szervezése
- nyári gyermektáborok szervezése
- részvétel hazai és nemzetközi kutatási programokban
- gluténérzékenyek számára gyártott és forgalmazott élelmiszerek ellenőrzése, stb.
Még több információt talál a szervezet honlapján: www.liszterzekeny.hu
Nemzetközi támogató betegszervezet
Az AOECS (Association of Europen Coeliac Societies= Európai Coeliakiás Egyesületek Szövetsége) 1988-ban, Rómában alakul meg. Független, non-profit szervezet, melynek ma 30 országból 34 tagja van.
Egyedülállóan képviseli az európai betegek érdekeit nemzetközi szinten és fórumokon, kapcsolatban áll minden olyan világszervezettel, hatósággal, akik döntéseikkel befolyásolhatják a gluténérzékenyek életminőségét, egészségét. Aktív partnere olyan EU-projekteknek, melynek célja a betegség kutatása, megelőzése, diagnosztikájának fejlesztése.
A nemzetközi szervezet a tulajdonosa a fent említett áthúzott búzakalász szimbólumnak, és ők határozzák meg az auditálási követelményeket.
A hazai szervezet 1992 óta tagja az AOECS-nek.
A nemzetközi szervezetről bővebben: www.aoces.org
Forrás: Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Szervezete