Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. Ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát. Engedélyezem
Termékek Menü
0

10 coeliakiás betegből 9 diagnosztizálatlan

10 coeliakiás betegből 9 diagnosztizálatlan

 

A betegség rendkívül változatos tünetekkel, bármely életkorban jelentkezhet. De nézzük meg bővebben mit is jelent ez a betegség, milyen tünetei lehetnek és hogyan tartható kordában.

Mi is az a coeliakia?

Másnéven lisztérzékenységnek, glutén-érzékenységnek  nevezik az élethosszig fennálló autoimmun jellegű betegséget, mely a vékonybél kóros elváltozásával jár. Kiváltója a búzában, az árpában, a rozsban, ezek fehérjeváltozataiban és származékaiban (durum, tönkölybúza, stb.) megtalálható fehérje, a glutén.  Változatos tünetei a gluténtartalmú ételek hosszabb-rövidebb ideig tartó fogyasztását követően alakulnak ki az arra érzékeny, hajlamos emberekben. Kialakulásában környezeti hatások (szoptatási szokások, étkezési hagyományok, vírusfertőzések, stb.) is szerepet játszhatnak.

A glutén kettős élelmiszer allergén, okozhat:

  • intoleranciát: 10 mg/nap
  • allergiát.

A gluténszenzitív betegság jellegzetes hólyagos bőrjelenségekkel jelentkező formája az ún. dermatitis herpetiformis Duhring. Kezelése azonos a coeliakiával.  A tünetek enyhítésére adott gyógyszerek az alapbetegség kezelésére nem alkalmasak.

 

A gluténérzékenység gyakorisága

A múltban a coeliakiát ritka „gyermekbetegségnek” tartották. A közelmúltban elvégzett felmérések szerint a betegség Európában a teljes népesség kb. 2 %-át érinti. Magyarországon egy megjelent publikáció szerint 1:60 körüli, kiemelkedően magas gyakorisággal kell szembenézni. A diagnosztizált, ismert esetek száma azonban ma csupán 10-15%. Diagnosztizált betegek családjában az ismételt előfordulás kockázata tízszeres, ezért a felismert betegek elsőfokú rokonainak (szülő, gyermekek, testvérek) coeliakia-szűrővizsgálata ajánlott.

 

A coeliakia tünetei

A rendszeres gluténfogyasztást követően a tünetek bármely életkorban jelentkezhetnek, a betegség bármikor diagnosztizálható.

Klinikai megjelenését kisgyermekkorban

  • krónikus hasmenés,
  • haspuffadás,
  • fogyás,
  • ingerlékenység jellemezheti.

Később, gyermek- és felnőttkorban a jelentkezhet

  • emésztőrendszeri (állandó, visszatérő hasfájás, émelygés, puffadás, székrekedés)
  • emésztőrendszeren kívüli (alacsony testmagasság, émelygés, késői pubertás, vérszegénység, fogzománc-károsodások, diabetes, pajzsmirigy betegség, bőrjelenségek, csontfájdalom, meddőség, ismétlődő vetélések, aftás fekélyek, stb.) tünetekkel,
  • jellemző neuro-pszichiátriai betegségek (depresszió, nyugtalanság, perifériás neuropátia… kialakulása is.

 

Diagnózis

A specifikus immunológiai ellenanyagok (ilyenek, mint: anti-trabsglutaminase –tTG- és anti-endomisiális antitestek  -EmA- ) jelenléte diagnosztikai kritérium.  Az endoszkópos vizsgálat alkalmával, vékonybél-biopsziával vett minta szövettani  vizsgálata elengedhetetlenül szükséges a végleges és pontos meghatározáshoz.

Protokoll szerint az egyszerű ételallergia tesztek, a bio-rezonancionális, kineziológiai tesztek, más típusú allergia vizsgálatok nem alkalmasak a coeliakia diagnosztizálásához.

A diagnózis felállítását célzó vizsgálatok előtt a gluténmentes diétát nem szabad megkezdeni. Ha hasonló tüneteket tapasztal, keresse fel háziorvosát és kérjen gasztroenterológiai kivizsgálást!

 

Terápia

A betegség ma ismert egyetlen hatékony terápiája az élethosszig tartó, gluténmentes diéta. Ennek bevezetése és betartása életmódváltást jelent a betegek és családjuk számára is.

 

A gluténmentes diéta

A glutén a búzában és más gabonákban megtalálható, vízben oldhatatlan fehérje-komplex. A terápia a búza, az árpa, a rozs, és fajtaváltozatainak (pl.: tönköly, kamut, durum stb) elhagyása. A táplálkozás alapját a glutént nem tartalmazó gabonafélék:

  • rizs
  • kukorica,

olyan magvak, mint pl.:

  • köles
  • hajdina
  • len
  • kender

emellett:

  • burgonya
  • szója
  • zöldség és gyümölcsfélék
  • tej, tojás
  • húsok, halak stb. fogyasztását jelenti.

 

Hogyan jelölik az élelmiszereken a gluténmentességet?

A glutén érzékenyeknek szánt élelmiszerek összetételéről és címkézésről uniós rendelet szól (1169/2011 EU rendelet+ 828/2014 EU végrehajtási rendelet):

Gluténmentes = azokra az élelmiszerekre vonatkozik, melyek gluténtartalma nem haladja meg a 20 mg/kg-ot.

Nagyon alacsony gluténtartalmú= azok az élelmiszerek, melyek tartalmaznak egy vagy több, olyan búzából, rozsból, árpából, zabból készült összetevőt, amely toxikus gluténtartalmát különleges eljárással csökkentették. Így a fogyasztó számára értékesített élelmiszer gluténtartalma 21-100 mg/kg között van.

 

 

A diétában fogyasztható, biztonságos és ellenőrzött élelmiszerek kiválasztásában segít az „áthúzott búzakalász” szimbólum. Az egységes európai rendszer 2010-től fokozatosan kerül bevezetésre, a logó mellett található kódszám alapján a termék és a gyártó is ellenőrizhető.  Bővebben a szervezetről lejjebb J

 

 

Hazai támogató betegszervezet

A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete 1990-ben történt megalakulása óta azt szeretné elérni, hogy a coeliakiás betegek életminősége, esélyegyenlősége azonos legyen az egészségesekével.

A szervezet működése

  • országos szintű
  • önkéntes segítők munkáján alapul
  • helyi, országos és nemzetközi civil szervezetekkel együttműködve.

A szervezet tevékenysége:

  • coeliakiás betegek képzése, tanácsadása
  • sütő-főzőtanfolyamok szervezése
  • újság és kiadványok megjelentetése
  • a gluténérzékenységgel foglalkozó tudományos, ismeretterjesztő rendezvények, képzések szervezése
  • nyári gyermektáborok szervezése
  • részvétel hazai és nemzetközi kutatási programokban
  • gluténérzékenyek számára gyártott és forgalmazott élelmiszerek ellenőrzése, stb.

Még több információt talál a szervezet honlapján: www.liszterzekeny.hu

 

Nemzetközi támogató betegszervezet

Az AOECS (Association of Europen Coeliac Societies= Európai Coeliakiás Egyesületek Szövetsége) 1988-ban, Rómában alakul meg. Független, non-profit szervezet, melynek ma 30 országból 34 tagja van.

Egyedülállóan képviseli az európai betegek érdekeit nemzetközi szinten és fórumokon, kapcsolatban áll minden olyan világszervezettel, hatósággal, akik döntéseikkel befolyásolhatják a gluténérzékenyek életminőségét, egészségét. Aktív partnere olyan EU-projekteknek, melynek célja a betegség kutatása, megelőzése, diagnosztikájának fejlesztése.

A nemzetközi szervezet a tulajdonosa a fent említett áthúzott búzakalász szimbólumnak, és ők határozzák meg az auditálási követelményeket.

A hazai szervezet 1992 óta tagja az AOECS-nek.

A nemzetközi szervezetről bővebben: www.aoces.org

 

Forrás: Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Szervezete